divendres, 27 de febrer del 2015

Les proves de l'evolució 


Existeix una gran quantitat de proves que demostren que tots els éssers vius tenen un origen comú i que l'evolució és un fet inqüestionable. Anem a analitzar-les! 


Proves anatòmiques

Pot ser,aquestes siguin les proves que més informació ens poden donar, ja que reflecteixen directament les adaptacions al medi dels distints organismes.
Aquestes proves es basen en l'estudi de les estructures corporals dels organismes. Tenen la finalitat d'establir possibles relacions de parentiu.
 Es poden observar diferents tipus:

  • Òrgans Homòlegs: Són aquells que tenen la mateixa estructura interna encara que la forma externa i la funció siguin diferents. Es tracta d'estructures heretades d'un antecessor comú que posteriorment es van diferenciar entre elles a partir de l'adaptació a medis diversos 

La mà d'una persona i la pota d'un gat tenen una estructura semblant però no realitzen la mateixa funció
Al igual que l'ala d'una ratapinyada i l'aleta d'una balena 

  • Òrgans Anàlegs: Són aquells que fan la mateixa funció en organismes diferents, encara que tinguin un origen diferent. 
Les ales de les ratapinyades, insectes i aus realitzen funcions semblants, però no presenten la mateixa estructura interna

  • Òrgans Vestigials: Són aquells que han perdut la funció. Tingueren una funció destacada en espècies predecessores, però als organismes actuals ja no s'usen o s'usen poc. 
Un exemple són els ossos pèlvics presents a les balenes



Proves Paleontològiques 

Es basen en l'estudi dels fòssils, és a dir les restes que s'han preservat d'aquells organismes que van viure al passat.
Molts tenen una certa semblança amb els organismes actuals, de vegades presenten formes intermèdies que relacionen les espècies actuals amb unes altres de fòssils més antigues,el que ens indicaria el seu parentiu evolutiu. Aquests descobriments ens demostren que unes espècies es van distribuir per d'altres i com aquestes han anat evolucionant molt lentament al llarg dels anys.
No obstant el registre fòssil és incomplet, però malgrat això en molts de casos ha permès reconstruir l'evolució de determinats organismes, en observar en ells les modificacions graduals de les seves estructures. 
El fòssil d'Archaeopteryx presenta trets de rèptil i d'au 




Proves Embriològiques

Es basen en l'estudi comparat del desenvolupament embrionari de diferents animals. Al comparar les primeres etapes del desenvolupament embrionari de molts animals, s'observa que existeixen determinades semblances que desapareixen a mesura que avança el procés. 



Proves Biogeogràfiques

Estudien l'evolució geografica de les espècies. Els organismes que viuen junts a una àrea concreta evolucionen de manera semblant, però quan determinades poblacions queden aïllades tendeixen a evolucionar cap a formes diferents.




Proves Bioquímiques

Podem saber si dues espècies tenen algun tipus de parentiu si les comparem molecularment. Si  aquestes s'assemblen molt en l'àmbit molecular, major serà el su parentiu evolutiu i a la inversa. Els mètodes més emprats actualment es basen en analitzar seqüències d'ADN i d'aminoàcids de les proteïnes. Aquest anàlisi ha permès la creació d'arbres filogenètics, en els quals queden representades aquestes relacions de parentiu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada